BLOGCZEJNalpha

Biegać, nie biegać? Pokrętne ścieżki motywacji.


https://cdn.steemitimages.com/DQmTX9w2PatiDxf9bbPewjZYF92sbUkb8XkqDCY4cQnmMJw/00.jpg

Lubicie lody? Ja nawet lubiłam. Nawet oznacza, że rzadko miałam na nie przemożną, nieodpartą ochotę - jadłam, jak była okazja. Piszę w czasie przeszłym, bo taki był stan wyjściowy jeszcze kilka tygodni temu. Wtedy to, podczas jednej z wędrówek po okolicznych osiedlach, trafiłam na malutki punkt sprzedaży Good Lood. Byłam bardzo zaskoczona - nie spodziewałam się agentury tych popularnych, wręcz już kultowych krakowskich lodów, wciśniętej w zwykłe blokowisko. Słyszałam o nich już od dawna, a bywając na Kazimierzu widziałam olbrzymie kolejki do okienka w okrąglaku na Placu Nowym. Oczywiście miałam ochotę zweryfikować krążące opinie, jednak tłumy chętnych skutecznie mnie zniechęcały. I tak jakoś zostało z tyłu głowy, że spróbuję przy okazji.

Tak oto, pewnego dnia, stanęłam przed lokalikiem na osiedlu Strusia i pomyślałam: mówisz i masz! Kilku degustatorów na leżaczkach i okolicznych ławkach, tylko paru chętnych w środku – wchodzę.

https://cdn.steemitimages.com/DQmb2qpqDeQy1ooHZf5VXsgT7NqcwyqHUDBJEtECupGkYK2/01.jpg

Od lat preferuję lody śmietankowe i czekoladowe, więc zgodnie z zasadą inżyniera Mamonia („Mnie się podobają te melodie, które już raz słyszałem") zakupiłam swój pierwszy zestaw:

Gorzka czekolada + śmietanka ze Skały.

Zaiskrzyło i to jak!

Czekolada bardzo ciemna i o wyrazistym smaku, a śmietanka... mmm... uwielbiam! Momentalnie wróciłam do wspomnień z dzieciństwa, gdy z lodów można było kupić tylko takie na patyku: śmietankowe, kawowe (nie lubiłam) i śmietankowe w polewie czekoladowej (trudne do dostania). Siłą rzeczy najczęściej jadłam śmietankowe i ten smak powrócił do mnie momentalnie. Jeśli chodzi o współczesne doświadczenia z lodami, to najbardziej drażni mnie fakt, że często czuje się w nich przede wszystkim ogromną ilość cukru. Właściwy smak ledwo przebija spod tego lukru, a to i tak tylko na początku - po kilku „lizach” kubki smakowe odbierają już tylko cukier. Tutaj było inaczej – śmietankę i czekoladę czułam wyraźnie aż do ostatniej łyżeczki, chociaż lody były dość słodkie (lecz według mojego kryterium nie przesłodzone).

Po tym pierwszym, jakże udanym kontakcie postanowiłam, że będę przychodzić częściej i połączyłam przyjemne z pożytecznym – spacer (do lodziarni mam 25 minut na nogach) i lody. Podczas następnej wizyty zaopatrzyłam się w karnet na pieczątki i rozpoczęłam kolekcjonowanie smaków. Oto co udało mi się upolować.

kawa ploojka



https://cdn.steemitimages.com/DQmYgzSjtMyPXJ1hZbgSRhZr56EK65FBMpB5KBYKvMWsqMH/kawa.jpg


Lody kawowe z fusami! Bardzo wyraziste, mocne - zupełnie inne doświadczenie, niż to z dzieciństwa w PRL-u, gdzie lody o tym smaku przypominały raczej słabą i przesłodzoną kawę zbożową. Choć przyszło też do mnie inne wspomnienie z tamtych czasów - typowa "siekiera" z fusami pita przez dorosłych ze szklanek w metalowych koszyczkach... kiedyś to było!

śmietanka ze Skały + czekolada mleczna z truskawkami



https://cdn.steemitimages.com/DQmRqVt8DGYSPmN4roUwPgjAkhoN3MPKSREW3b1SKQH7PJW/smietanka+mleczna+.jpg


Śmietankę opisałam wcześniej (dla mnie hit), drugi smak – mocno mleczny i bardzo smaczny, jednak na kolana mnie nie powalił. Być może błędem było zestawienie razem dwóch mocno śmietankowych smaków, sądzę, że towarzystwo sorbetu uwypukliłoby walory czekolady mlecznej z truskawkami.

mojito virgin + vege peanut banana



https://cdn.steemitimages.com/DQme5SnZnyDvvad9aVHKJjfh6LHFDHk5fASEb6s7yb3nZa2/mojito+banana.jpg


Podczas kolejnej wizyty na Strusia zdecydowałam się na lody wegańskie – sorbet mojito virgin oraz lody bananowe na bazie mleka ryżowego.

Mojito virgin – pierwsze wrażenie: wooow! Prawdziwe mojito! Mocno cytrusowe, kwaśne, z wyraźną miętą - bardzo orzeźwiające! Zaskoczyło mnie tak wierne oddanie smaku pierwowzoru. Po pierwszym zachwycie moje kubki smakowe szybko się zmęczyły kwaśnym smakiem i wtedy na pomoc przyszły vege peanut banana - bardzo miła niespodzianka. Nie przepadam za smakiem bananów, jednak w tym przypadku nie żałowałam wyboru. Przede wszystkim zaskoczył mnie mocno „mleczny” charakter lodów, pomimo że bazą było mleko ryżowe. Po drugie – posmak bananów był naturalny i delikatny, bez zbędnego przesłodzenia. Po trzecie – w lodach zatopione były spore kawałki masła orzechowego! Zostałam kupiona. Zaskakujące zestawienie smaków i dziecięca radocha z dokopywania się do zmrożonych okruchów orzechowej wkładki sprawiły, że to było coś więcej, niż zwykła, bezrefleksyjna konsumpcja.

ciemna czekolada + apple pie



https://cdn.steemitimages.com/DQmfLjm2Byxn6bvDAHGdSzAzddGDhwYT6SCmGQDBd9DRhTZ/apple.pie+choco.jpg


Czekoladowy pewniak opisany na początku tekstu połączyłam z wielką niewiadomą. Nie byłam przekonana do smaku apple pie, ale postanowiłam spróbować nowego i... jakie to było pyszne!
Jak szarlotka podana z lodami! Znowu niespodzianki – fragmenty ciasta i prażonych jabłek z cynamonem, które wydłubywałam z lodów z dziecięcym zapałem. Aż musiałam usiąść na ławce, bo mało się nie wygrzmociłam idąc z nosem w kubeczku.

Kiedy już wyjadłam wszystko do ostatniego okruszka, patrzyłam na tych, którzy właśnie szli ze swoimi porcjami - dzieci, młode mamy z wózkami, osiedlowi ziomkowie w dresach, młodzież i staruszkowie. Wszyscy mniej lub bardziej zatopieni w pochłanianiu przyjemności. Bardzo mi było dobrze, gdy na nich patrzyłam. Miałam wrażenie, że niezależnie od tego, jakimi są ludźmi na co dzień, kim się stali i co przeżyli, to w tym akurat momencie są jak dzieci cieszące się każdą sekundą swojego życia.

Myślałam też, że nic mnie już w lodach nie zaskoczy, aż przyszedł czas na

tiramisu i jagodowa Pavlova



https://cdn.steemitimages.com/DQmPHdzam3iAxpso3Hie1bTxCVNbfinVpGmLW2C61185A9C/tiramisu+pavlova2.jpg


Gdyby moje kubki smakowe mogły przemówić własnym głosem!

Uwielbiam tradycyjne tiramisu, a w formie lodów było po prostu wspaniałe. Przez dziesięć minut cały świat wokół, wraz ze mną w centrum, był tiramisu.
Jak widać na zdjęciu, w lodach znowu były duże kawałki deseru – na pewno były świeżo wymieszane, bo nie były zamarznięte ani nasiąknięte lodami. Dla mnie absolutne mistrzostwo. Właśnie to w głównej mierze skradło moje serce w przypadku kilku smaków (apple pie, peanut banana i tiramisu) - że były połączeniem lodów z dużymi kawałkami ciasta, czekolady, owoców i innych składników. Przy czym miałam wrażenie, że całość została połączona tuż przed chwilą, bo poszczególne składniki zachowały swoją konsystencję i nie były "rozpaćkane".

W zestawieniu z tiramisu jagodova pavlova nie miała większych szans. Jeśli kiedykolwiek pojawi się jeszcze w ofercie, to chętnie zjem ją solo, bo potencjał miała ogromny - mascarpone, jagody i wyraźnie wyczuwalne kawałki bezy. Jednak znowu połączyłam dwa podobne, mocno śmietankowe desery, przez co nie mogłam obiektywnie pavlovej ocenić.

Możliwość odkrywania nowych smaków w Good Lood jest nieskończona, bo codziennie pojawia się nowy smak. Czasami można go kupić jeszcze na drugi dzień, ale gdy się kończy to zostaje zastąpiony kolejną nowością. W stałej ofercie są tylko cztery smaki: śmietanka ze skały i ciemna czekolada (dla mnie oba pyszne), karmel z różową solą himalajską (jadłam raz - może być, choć nie przepadam za karmelem) oraz sorbet polska truskawka (nie jadłam). Pozostałe smaki pojawiają się na dzień, dwa, potem znikają - tak przynajmniej jest w punkcie, który odwiedzam. Poniżej kilka przykładowych ofert dnia:

https://cdn.steemitimages.com/DQmYxHaaNFTzRtHeJZszFrgbSfVmiAs7UViwnsGtcQA5Cc2/oferta.jpg

Jak widać codziennie pojawia się więcej, niż jedna nowość. Boli mnie to, gdyż moje możliwości są ograniczone - na raz jestem w stanie zjeść maksymalnie dwie porcje... no i nie chodzę na lody codziennie.

Jedna porcja kosztuje 4 zł, jednak im więcej porcji ("gałek") bierze się do kubeczka/wafelka, tym cena niższa. Za dwie porcje płacę 7 zł. Dla mnie to nie jest drogo, bo porcje są nakładane "od serca". Obsługa w moim lokalu jest świetna - zawsze uśmiechnięte dziewczyny z cierpliwością tłumaczące skład kolejnego objawienia.

Oczywiście mam zamiar nadal eksplorować temat lodowych nowości w Good Lood. Dla zainteresowanych – na fejsbukowym fanpejdżu lodziarni codziennie pojawia się informacja o niektórych smakach, które mają się ukazać nazajutrz. Czasem sprawdzam, ale częściej nie - wolę niespodzianki :)

Na koniec chciałam zapewnić, że nikt mi nie zapłacił za reklamę lodów Good Lood, nie zostałam też do napisania powyższego artykułu zmuszona czy zachęcona w żaden sposób. Wręcz przeciwnie. Ze względu na te wszystkie jeszcze nie stworzone smaki, których niewątpliwie będę musiała spróbować, zaczęłam myśleć o bieganiu. Żeby było jasne – nie znoszę biegania. Ale jakoś te lody spalić trzeba, jasna cholera.


wszystkie fotki by @wadera

KOMENTARZE

  • bowess

    Proszę Państwa. Ja jestem jedzerem wiele, wiele lat...
    Jedz Ola, jedz.

    @wadera - steemitowy jedzer. :)
    No i co teraz ja - biedny miś - mam zrobić? Ślinka leci, a w lokalnej lodziarni nic specjalnego - słodka masowa produkcja, 3 złote za małą gałkę. Nie wiem - albo witamin pojem se, ziemniaka a może migduła.

    Bardzo lubię lody. Smaki nowe, smaki stare. Sorbetowe, śmietankowe, mleczne, wege. Przybytku zazdroszczę.
    Bieganie? Ma pewne plusy - odkąd biegam nie uciekł mi żaden środek komunikacji zbiorowej. We Wrocku z placu Uniwersyteckiego na Nadodrze w 10 minut dawałam radę. Z plecakiem i w stroju niesportowym! :D

  • herbacianymag

    Napisać taką ścianę tekstu o lodach, co prawda z opisu wynika, że nie byle jakich, to trzeba mieć talent, którego zazdroszczę, aż czułem przebłyski smaku na języku. Pozdrawiam

  • annaburska

    Ale super opisane te wszystkie smaki :) aż by się chciało móc chodzić tam codziennie, najlepiej razem z Tobą :)) może i lepiej ze tak dobrych lodów nie ma w moim mieście... zgubna przyjemność byłaby to dla mnie. A w good lood już raz byłam, właśnie w Krakowie i warto spróbować jeśli ktoś tylko jest w okolicy lub mieszka w Krakowie :)

  • baro89

    Teraz naprawdę trzeba trafić na dobre lody. Jesteś szczęściarą 😉 na ogół jak kupuję to są strasznie wodniste. Właściciele punktów z lodami chcą zarobić to do masy dodają więcej wody... Ale to jest do czasu...pozniej płacz, że ludzie nie kupują i trzeba zwijać interes.

  • ludomir

    No i zamiast namówić mnie na bieganie, narobiłaś mi smaka na lody. :D

  • pignys

    Żeby było jasne – nie znoszę biegania.

    Nie ma co się zmuszać, są też inne formy sportowej aktywności, takie jak: jazda na rowerze, pływanie na basenie, przerzucanie żelastwa na siłowni, fitness, piesze wędrówki, rolki, "aerobik łóżkowy", i tak dalej... :)

  • rozku

    co za podstępny post o bieganiu :D

  • sisters

    I ja się teraz pytam: dlaczego w moim mieście nie ma „good lood”? Sposób w jaki opisujesz wszystkie smaki sprawia, że się człowiek oblizywać zaczyna... Ja uwielbiam śmietankowe więc śmietanka ze skały byłaby dla mnie idealna. Pozostaje obejść się smakiem i poczekać aż zawitają w moje strony.

  • kamilkowalski

    To jeszcze koniecznie spróbuj lodów z ul.Staromostowej (Kraków)
    https://web.facebook.com/LodySiGela/
    Pobijają GoodLood na głowę :)

  • grzyb77

    Biegać, biegać :) Po takie lody biegać zawsze warto :)
    Nie ma to jak lody rzemieślnicze, a nie taśmowa, chemiczna papka...

  • sweetsandbeyond

    A ja tak lodów nie lubię... Jedyne, które mi służyły to te, z budki lodowej, otwartej zazwyczaj w niedziele (rzadko soboty), ponad dwie dekady temtu w mojej rodzinnej miejscowości.

    Teraz to już nic nie ma dla mnie...
    Twój artykuł zachwycił mnie. Dodatkowo dał nadzieję, że może jeszcze loda zjem, pomimo wszelakiej niechęci do obecnych tworów lodopodobnych.