BLOGCZEJNalpha

Na obiad zupa niegdyś meksykańska i... bonus.


Dzisiaj wyjątkowo w kulinarnej odsłonie! W ramach inicjatywy występującej pod tagiem #pl-kuchniakonkurs [konkurs nr 2] przedstawiam pyszną i rozgrzewającą zupę meksykańską.

...To znaczy pierwotnie była to zupa meksykańska, jednak za każdym razem ulega drobnym modyfikacjom w zależności od zapasów w kuchni. Właściwiej byłoby ją nazwać: Zupa quasi- tudzież a’ la meksykańska.


M_01.jpg

Właśnie dlatego tak ją lubię - można bez większego ryzyka pominąć lub podmienić jakiś składnik. Albo dorzucić zalegający produkt - u mnie notorycznie są to kawałki pomidorów, cebuli czy pojedyncze ziemniaki cudem uchowane w wiaderku.
I wciąż jest pyszna :)

Z podanych składników otrzymamy 4 litry bardzo gęstej zupy.

Składniki



W dzisiejszej zupie udział biorą:

  • olej/oliwa (u mnie - olej rzepakowy nierafinowany)
  • ciecierzyca gotowana 400g
  • 2 duże czerwone papryki pokrojone w kostkę
  • 2 duże cebule pokrojone w piórka
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • mięso mielone 0,5 kg
  • przecier pomidorowy (passata) - 1 l
  • czosnek: 4 - 8 ząbków (w zależności od upodobań)
  • jedna papryczka chili drobno pokrojona
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona (1 paczka), ewentualnie papryka ostra mielona
  • świeża kolendra

M_02.jpg

Przygotowanie


  • W osobnym naczyniu (rondel, patelnia) podsmażamy mięso mielone;
  • W garnku co najmniej 5 litrowym (żeby nam się zupa nie wychlapywała pod koniec) rozgrzewamy 3 łyżki oleju i podsmażamy wyciśnięty przez praskę czosnek - około 30 - 40 sekund, żeby nie przypalić;
  • Do towarzystwa wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli;
  • Dodajemy paprykę i smażymy dalej, aż trochę zmięknie (około 5 - 7 minut);

https://steemitimages.com/DQmeBSqCmt45yFPyMat81X9GjMAHTPyv4rh8yCaKAYNfH96/B.jpg

  • Do garnka wlewamy przecier pomidorowy, wsypujemy posiekaną papryczkę chili i dolewamy wody. Ja dolewam "na oko" do połowy garnka, żeby mi się reszta składników potem zmieściła.
  • Mieszamy zawartość i czekamy, aż się zagotuje;
  • Do gotującej się zupy dajemy podsmażone wcześniej mięso mielone i mieszamy dobrze, żeby nie było pozbijane w grudy, gotujemy dalej 5 - 10 minut. Można pominąć ten składnik i przygotować wersję wegetariańską - też pyszna!
  • Do gara wsypujemy ciecierzycę oraz odsączoną z wody kukurydzę i czerwoną fasolę, mieszamy.
  • Zaraz potem dodajemy całe opakowanie mielonej słodkiej papryki, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze na średnim ogniu około 5 - 10 minut. W międzyczasie próbujemy i doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryczką chili, jeśli zupa jest za mało ostra.

https://steemitimages.com/DQma2pCjurDtTSjmVNGxEekLabQtV1eE3E6qTy9BGWEB4Ta/Bez-nazwy-C.jpg

Jeżeli zupa jest zbyt gęsta można dolać wody, ale to kwestia indywidualnego upodobania, tak samo jak doprawianie potrawy. Ja nie sypię zbyt przesadnie soli czy ostrej papryki, ponieważ mamy w domu różne preferencje pod tym względem. Każdy sobie doprawia po swojemu już na talerzu.

Zupkę posypujemy świeżą kolendrą. Mniam!

https://steemitimages.com/DQmaDLxfE8FVbunxh3Mhyvgq5syiAVXUjGr9so6N8q77HPv/M_08.jpg

Zupa najlepiej smakuje po kilku godzinach czy nawet na drugi dzień, gdy się wszystkie składniki "przegryzą". U mnie ta potrawa rzadko tyle wytrzymuje. Gdy gotuję ją w tygodniu, to jak najpóźniej wieczorem, żeby chłopaki nie zdążyli się do niej dorwać. A i tak zdarza się, że gdy po skończonym gotowaniu zamykam się w swoim pokoju, to już po chwili słyszę podejrzane szmery i ruchy w kuchni. Na drugi dzień ledwo po talerzyku mają na obiad.


W ramach bonusu, już poza konkursem, przygotowałam sobie dzisiaj jeszcze jedno rozgrzewające "danie" jednogarnkowe. Wprost idealne na te ostatnie zimowe dni!

https://steemitimages.com/DQma4JtuadrngEGF4sikRf7kDmZQTrftqnrWsywTHubPShX/grzaniec.jpg


KOMENTARZE

  • wolontariusz

    Ok. Wersja wege do mnie gada. :)

  • mmmmkkkk311

    I just upvoted You! (Reply "STOP" to stop automatic upvotes). Do społeczności: Jeżeli uważasz że głos został przyznany niesłusznie, przedstaw krótkie uzasadnienie w odpowiedzi do tego komentarza.

  • andrewlabudzki

    Mmmmm... yummy Miami. Brzmi i wygląda pychotnie. A fasola jest nalepsza.

  • grecki-bazar-ewy

    Wspaniale że dołączyłaś do konkursu z równie wspaniałym przepisem :)

    Lubię przepisy które można zmieniać chociaż w sumie każdy można mniej lub więcej.
    Apropo zupy ze zmiennymi składnikami to ja mam swoją jarzynową którą nazywam "co znajdę na ogródku":P

  • suchy

    Moja ulubiona zupa to zupa na winie. Co się nawinie to do zupy :)) PS. W Meksyku nie widzieliśmy takiej zupy

  • sweetsandbeyond

    Absolutnie rewelacyjnie wyglada!

  • shogunma

    Uwielbiam jak jest fasola w daniach lub inne tego typu ziarenka, mniam. Pozdrawiam.
    Pyszna zupka, robiłem podobne.

  • bowess

    Dodatek jednogarnkowy mnie rozboił. :)
    Widzę, że mamy nieco zbliżony styl gotowania - jest temat czy przepis ogólny i wyraźny wątek dania "na winie" - co się nawinie. Dla mnie norma, bo jeszcze się nie zdarzyło, żebym leciała do sklepu po jeden brakujący składnik. :D