BLOGCZEJNalpha

Moja domowa piekarnia 🍞 - chleb z ziarnami

Chleb z ziarnami


2018-03-14 19.33.53.jpg


Upiekłem chleb na zakwasie z ziarnami słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Do chleba nie trzeba dodawać drożdży, jednak wtedy wymaga więcej czasu na fermentację, a dzisiaj zależało mi na w miarę szybkim wyjęciu go z piekarnika.

Piekłem go w foremce z tego względu, że nie wiedziałem jak ciasto będzie współpracowało, czy da się z niego uformować bochenek. Okazało się, że dałoby się, jednak pierwotnie założyłem, że będzie z foremki to tak musiało zostać ;)

Składniki

Zaczyn

  • mąka pszenna chlebowa 140g
  • woda 170g
  • dojrzały pracujący zakwas żytni 30g

Składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy na 14 godzin w temperaturze 21C.

Ziarna

  • ziarna siemienia lnianego 60g
  • ziarna sezamu 50g
  • ziarna słonecznika 110g

Siemie lniane zalewamy 190g wody i odstawiamy pod przykryciem na bok na czas dojrzewania zaczynu
Ziarna sezamu i słonecznika prażymy na patelni do uzyskania brązowego koloru nasion Prażone ziarna sezamu i słonecznika dostarczają fantastycznego aromatu.


2018-03-14 13.02.11.jpg

Ciasto

  • mąka chlebowa pszenna 690g
  • mąka żytnia razowa 70g
  • woda 320g
  • sól 18-20g
  • drożdże piekarskie instant 5g
  • wszystkie ziarna
  • zaczyn

Wykonanie

Wyrabianie


Wszystkie składniki mieszamy ze sobą 6 minut (3 minuty na pierwszej i 3 minuty na trzeciej prędkości)


2018-03-14 13.24.25.jpg
Wyrobione ciasto

Wyrastanie


Wyrobione ciasto odstawiamy w miejsce o temperaturze około 24C-25C na 2,5 godziny. Co 50 minut odgazowujemy ciasto poprzez uderzenie pięścią w wyrośnięte ciasto, lub poprzez składanie ciasta na blacie.

Po tym etapie formujemy ciasto w podłużny kształt i umieszczamy w metalowej foremce. Ciasto dokładnie obtaczamy w mące aby łatwo dało się wyjąć wypieczony bochenek.

Garowanie / fermentacja końcowa

Stawiamy foremkę w temperaturze pokojowej na kilka godzin. "Kilka" jest tutaj mało precyzyjne - wiem. Ogólnie można przyjąć, że ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wtedy jest gotowe na wjazd do piekarnika. Jest to też wskazówka w temacie "jaką foremkę wybrać"? Musi być taka aby ciasto miało miejsce na podwojenie swojej objętości. Nie może więc być zbyt mała nasza foremka. Z drugiej strony za duża foremka też jest zła, gdyż chleb będzie długi ale raczej niski, tym samym mało atrakcyjny.

Pieczenie


Odpowiednio wcześniej przed pieczeniem ustawiamy piekarnik na temperaturę 250C.

Pieczemy 40-45 minut. Nie trzeba dodatkowo parować piekarnika. Jeżeli wierzch chleba zbyt mocno się spieka możemy przykryć foremkę folią aluminiową. Przed włożeniem do piekarnika możemy naciąć ciasto żyletką wzdłuż.

Chleb wyjmujemy z foremki jak najszybciej po wyjęciu z piekarnika. Jest to bardzo ważne, ponieważ jeżeli zostanie w foremce to wilgoć ciasta nie będzie miała którędy ujść, skórka i miąższ stanie się niesmaczny.


2018-03-14 19.34.19.jpg
Gotowy wypiek

2018-03-15 09.29.02 HDR.jpg


Smacznego :)

KOMENTARZE

  • dziobitv

    Z pierwszego zdjęcia przyszła mi na myśl pieczeń czy inne mięsko ^^

  • grecki-bazar-ewy

    No, no no... :) No napatrzeć się nie mogę!

  • breadcentric

    Jestem prostym człowiekiem: widzę chleb i dobry przepis - daję głos.