BLOGCZEJNalpha

Babeczki z ciasta francuskiego z jarmużowo-czosnkowym nadzieniem✨


          Jarmuż to warzywo, które dość rzadko gości w mojej kuchni, co jest dużym zaniedbaniem z mojej strony z uwagi na fakt, że jest to bardzo zdrowa, pełna witamin i antyoksydantów, roślina. Zastanawiając się nad propozycją podania jarmużu, moje myśli krążyły głównie wokół dużej ilości czosnku i czegoś chrupiącego. 


https://s31.postimg.org/50d2r0fyj/tyt.jpg


         Tak powstał pomysł babeczek z ciasta francuskiego, wypełnionych jarmużowo-czosnkowym farszem. Dodatek szynki nadaje babeczkom lekko słonawy smak. 


 https://s31.postimg.org/3y2w8ja0r/image.jpg


         Jeśli zdecydujemy się na wersję bez szynki to warto podczas smażenia jarmużu dodać nieco więcej soli, tak aby farsz uzyskał wyrazisty smak. Babeczki świetnie sprawdzą się jako śniadanie lub jako ciekawa przystawka na imprezę. 


Składniki na 8 porcji:



  • 1 arkusz ciasta francuskiego (275 g)

  • 8 plasterków szynki (najlepiej szwardzwaldzkiej)

  • 100 g tartej mozzarelli

  • 100 g śmietany 12%

  • jajko

  • 100 g jarmużu, same liście bez twardych łodyg

  • 4 ząbki czosnku, drobno pokrojone


https://s31.postimg.org/qzjhecmjv/image.jpg


Wykonanie:


1. Na rozgrzanej patelni podsmażyć lekko czosnek, następnie wrzucić liście jarmużu, odrobinę osolić i smażyć do momentu, aż liście się zredukują. 


https://s31.postimg.org/kylshafd7/image.jpg


2. Ciasto francuskie podzielić na 8 części, najlepiej odcisnąć kółka za pomocą szklanki lub kubka o większej średnicy. Kółka wyłożyć do otworów w formie do muffinek.


3. Do każdej babeczki włożyć plasterek szynki, następnie jarmuż z czosnkiem.


https://s31.postimg.org/srcg99t23/image.jpg


https://s31.postimg.org/x0h6bgjgr/image.jpg


4. W miseczce wymieszać jajko ze śmietaną oraz serem.


5. Masę śmietanową wylać do babeczek.


https://s31.postimg.org/4auaeu2m3/image.jpg


6. Piec w temp. 200 stopni przez około 20 minut. 


https://s31.postimg.org/62n99r94b/image.jpg


Przepis zgłaszam do 3 edycji konkursu #pl-kuchnia


 Smacznego!!!   😊    


KOMENTARZE

  • grecki-bazar-ewy

    Wyglądają cudownie i smacznie te Twoje babeczki :) Świetny przepis!

  • resteemator

    @resteemator is a new bot casting votes for its followers. Follow @resteemator and vote this comment to increase your chance to be voted in the future!

  • shogunma

    Gratulacje. Ciasto francuskie z takim nadzieniem musi smakować wybornie. Pozdrawiam.

  • rita.foodchannel

    Chyba nie powinnam oglądać przepisów na czczo... aż mi w brzuchu zaburczało ;-) Smakowicie wyglądają.

  • aguta

    Wyglądają super!! Często robię takie babeczki z ciasta francuskiego, ale żeby wrzucić tam jarmuż to nie wpadłam na to :)) U mnie to zawsze tak zwany przegląd lodówki - co mam to wrzucam :)