BLOGCZEJNalpha

🍕🍕🍕Pizza z pesto bazyliowym - konkurs kulinarny🍕🍕🍕


                Pizza jest dobra na wszystko! Nie znam osoby, która by jej nie lubiła. W moim przypadku najlepsza pizza to taka, którą robimy od podstaw, wspólnie z przyjaciółmi, gdy każdy dorzuca do niej swoje ulubione dodatki, i gdy końcowy efekt to wypadkowa wyobraźni i kreatywności uczestników imprezy. Dziś nadarzyła się okazja i wspólnie z całą rodzinką postanowiliśmy upiec pizze. Wyszło spontanicznie, a że akurat zbiegło się to w czasie z konkursem kulinarnym, szybko wypisałem karteczkę zgłoszeniową i pstryknąłem zdjęcie. Smakowało wszystkim, a potwierdzeniem tego były uśmiechy na twarzach konsumujących. 😃 


https://i.postimg.cc/tCNyGnwR/tyt.jpg


              Składniki na 3 mniejsze lub 2 duże pizze:



  • 0.5 kg mąki

  • 30 g drożdży

  • 1 łyżka cukru trzcinowego

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • pół szklanki ciepłej wody

  • pół szklanki ciepłego mleka


          Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i ciepłej wodzie. Dodajemy cukier. Taką miksturę dodajemy do mąki i z grubsza mieszamy. Dodajemy sól i oliwę i zagniatamy ciasto. Im dłużej będziemy wyrabiać tym lepsze i bardziej elastyczne ciasto uzyskamy. Odstawiamy w ciepłe miejsca na około pół godziny.


https://i.postimg.cc/YC0PD4ws/3.jpg


          Składniki na pesto:



  • garść świeżej bazylii

  • 1 ząbek czosnku

  • pół papryczki chili (zielonej)

  • 1 łyżka oliwy z oliwek


         Wszystkie składniki ucieramy w moździerzu do uzyskania konsystencji pasty.


          Składniki na sos do pizzy:



  • 1,5 szklanki pasaty pomidorowej

  • 1 łyżka cukru trzcinowego

  • oregano, bazylia

  • pieprz, sól czosnkowa


         Wszystkie składniki mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez około 7-10 min.


         Przygotowujemy pizze:



  • dodatki wedle uznania. U mnie najszczęściej są to: szynka parmeńska, pieczarki, oczywiście mozzarella.


         Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy placki. Na placek wykładamy sos oraz mozzarellę. 


https://i.postimg.cc/yNJwxDQZ/1.jpg


         Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 8-10 min, w zależności od piekarnika. Po wyjęciu układamy ulubione dodatki i skrapiamy bazyliowym pesto.


https://i.postimg.cc/0jv3Vc8Y/2.jpg


Smacznego!


KOMENTARZE

  • grecki-bazar-ewy

    Twój wpis został podbity głosem noisy - kurator @grecki-bazar-ewy i głosem mmmmkkkk311 - kurator @pl-kuchnia.

  • katayah

    O boże. Ta pizza prezentuje się tak pięknie i smakowicie, że aż mnie w żołądku ścisnęło, a lodówka pusta. Chyba coś zamówię :D Masz talent kulinarny!

  • grecki-bazar-ewy

    https://steemit.com/polish/@kurator-polski/tygodnik-kuratorski-38
    :)