BLOGCZEJNalpha

Rodzynkowe trufle - 🍫🍩konkurs kulinarny🍬🍭Raw słodycze


             Na moim blogu już od bardzo dawna nie pojawił się żaden słodki przepis więc gdy zobaczyłem jeden z tematów najnowszej edycji konkursu kulinarnego stwierdziłem, że koniecznie muszę spróbować swoich sił.  😊    Moje trufle przyrządziłem w całości z naturalnych składników bez grama białego cukru i innych śmieciowych dodatków. Bazę trufli stanowią rodzynki oraz migdały. Słodycz rodzynek podbiłem dodatkowo stuprocentowym ekologicznym syropem z daktyli, a żeby nie było aż tak słodko, trufle obtoczyłem w gorzkim kakao, tym samym przełamując dominujący słodki smak. Bardzo jestem ciekawy tej konkurencji i nie mogę się doczekać zgłoszeń konkursowych w tej kategorii. Jestem pewien, że wszystkie przepisy będą pyszne i staną się dla mnie ogromną inspiracją :)


https://i.postimg.cc/Hk25t0nC/3.jpg


           Wracając jeszcze do moich trufli. Przygotowuje się je w tempie ekspresowym i nie ma w tym żadnej filozofii. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do kawy czy herbaty. Serdecznie zapraszam Was do wypróbowania tego przepisu.


https://i.postimg.cc/XJXwqZV6/2.jpg


Składniki na 7 porcji:



  • 50 g rodzynek

  • 25 g płatków migdałowych

  • 1 łyżka wiórek kokosowych

  • 2 łyżki syropu daktylowego

  • 1 płaska łyżka oleju kokosowego

  • 1 kostka gorzkiej czekolady

  • kakao do obtoczenia


Przygotowanie:



  1. Płatki migdałowe oraz wiórki kokosowe blendujemy na mąkę i przesypujemy do miski, dodajemy startą kostkę czekolady i mieszamy. 

  2. W blenderze umieszczamy rodzynki, syrop daktylowy i roztopiony olej kokosowy. Wszystko blendujemy na w miarę jednolitą masę, a następnie przenosimy do miski z migdałami.

  3. Zagniatamy wszystko, a następnie masę dzielimy na 7 równych części i formujemy kulki.


https://i.postimg.cc/gky6Yyv6/1.jpg


        4.  Każdą kulkę obtaczamy w kakao. Następnie umieszczamy w lodówce i schładzamy przez około pół godziny. Gotowe! Smacznego!


https://i.postimg.cc/0QLJNcW7/4.jpg




KOMENTARZE

  • zdrowie

    Ale dawno nie robiłam trufli! Na szczęście sezon jesienno - zimowy im sprzyja, bo nie mamy już takiego dostępu do świeżych sezonowych owoców. Te Twoje cudnie się prezentują 😍
    P.S. A co to za fajne kakao masz?

  • ibu568

    Zapraszam do przeczytania piwnych degustacji. Piwo świetnie pasuje do dobrej kuchni.

    https://steemit.com/@ibu568

  • sweetsandbeyond

    Wspaniale! I tak kakaowo... Jak lubię:)

  • grecki-bazar-ewy

    https://steemit.com/polish/@kurator-polski/tygodnik-kuratorski-32
    :)