BLOGCZEJNalpha

👉 AWOKADO 🥑🥑🥑 12 Przepisów !!!


Hej! 


Czuję podekscytowanie za każdym razem, gdy nowa osoba dołącza do tagu #pl-wege. Niesamowite jest to, jak wiele kulinarnych możliwości daje dieta bezmięsna! Gdy przygotowując posiłki przestajemy koncentrować się na mięsie, zauważamy wiele więcej produktów, które do tej pory dla nas "nie istniały" ;) I tak przeglądając jak codzień wpisy na #pl-wege, odkryłam @patryshiasroka, która dołączyła do naszej wege społeczności wnosząc nową energię i ...pyszne pomysły na wegańskie jedzenie! @patryshiasroka i jej śniadanie, zainspirowała mnie do zebrania moich przepisów, w których użyłam awokado. 


Awokado na bożonarodzeniowym targu w Funchal na Maderze


https://cdn.steemitimages.com/DQmRjo4Ds54ZfT9XZP2Q4Rv5W41Ge7HwMKg2ePYZ9C2FjwP/awokado_na_targu.jpg


Wiem, że w Polsce awokado wciąż jeszcze jest "towarem luksusowym" ze wzgędę na jego cenę, ale też dostęp do dobrej jakości owoców. W supermarektach możemy kupić awokado zupełnie twarde, które potrzebuje kilku dni, by dojrzało i stało się kremowe. Aby przyspieszyć ten proces trzeba zawinąć je w papier i położyć obok jabłek lub bananów. Możemy kupić także awokado już dojrzałe, najczęściej jest to awokado hass, które ma ciemną skórkę. 


https://cdn.steemitimages.com/DQmbCjYkmT88JEmb6dX4A66RF3TEoDc4MJ7Q3C3dubGAY1E/memo2.jpg


Zdjęcie: źródło


Dajcie znać w komentarzu, czy jecie awokado, a jeśli tak, to w jakiej postaci najczęściej? Ja nie zapomnę widoku około 40 - letniej, eleganckiej kobiety, która wracając z pracy w Funchal, stolicy portugalskiej wyspy Madera, zatrzymała się przy straganie z warzywami i owocami przy ruchliwej ulicy. Sprzedawca podał jej połówkę awokado, które zgrabnym (i wprawionym ;)) ruchem obrała dłonią ze skórki i zjadła, tak po prostu! Właśnie takich nawyków żywieniowych potrzebujemy :)


Awokado na drzewie


https://cdn.steemitimages.com/DQmPTeaUFPi9kjFTL9MfDqckn2qgLXEqpMcPEaGn9NRLPGA/awokado.jpg


W tym roku miałam okazję zwiedzić największą na świecie farmę owoców tropikalnych w Australii, która swoją działalność zaczynała właśnie od uprawy awokado, które występuje w ponad 100 różnych gatunkach.


Farma Owoców Tropikalnych w Australii


https://cdn.steemitimages.com/DQmfZ2Z6jAmLFf2pgJxRLf59ZtbEaeTgyAKTX1YsJvgeMsC/awokado_rze%C5%BAba.jpg


Awokado stanowi bardzo ważny element naszego jadłospisu przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość tłuszczy nienasyconych. Zawiera także wiele witamin: A, B, C, H, PP i minerałów: żelazo, miedź, wapń, fosfor.  Najwięcej wartości znajduje się tuż przy skórce. Niezwykle wartościowym (i drogim ;)) produktem jest także nierafinowany olej z awokado. Co ciekawe jadalna jest także pestka awokado, którą możemy dodawać do posiłku po starciu na tarce.


https://cdn.steemitimages.com/DQmcM1wyStNr9tVWfBptFd7FyWVoq5tFneTgqU8EoubX5Wh/memo.jpg


Zdjęcie: źródło


Ok, zdecydowaliście się już na jedzenie awokado, ale pomimo prób wciąż Wam nie smakuje lub nie macie pomysłu w jakich daniach włączyć je do jadłospisu.. zajrzyjcie do moich przepisów, myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie ;)


🥑 Awokado w stylu fast food


1. Wege Burger z guacamole


https://cdn.steemitimages.com/DQmQMvGycmKDqcazPY7Qv2veYabeWpHLBQJYYHcRinHvdJc/burger.jpg


2. Burrito z brązowym ryżem, czerwoną fasolą i awokado


https://cdn.steemitimages.com/DQmTYqY1CE2AWHdzynKc1mAkkK58hJd6iZvFrGaqcwmDivS/burrito.jpg


🥑 Awokado w sałatce


3. Sałatka ze szpinakiem, awokado i truskawkami


https://cdn.steemitimages.com/DQmPN2irsbYuEfBVXm5CbpgQXK38BMFbotxQPCy3TTwis1K/sa%C5%82atka.jpg


4. Sałatka z komosy ryżowej, czarnej soczewicy i awokado


https://cdn.steemitimages.com/DQmYtmCFt2NMi8JZLg9Fu8673AEw3YzpcRuXDPYePS8qemi/sa%C5%82atka_wege.jpg


5. Budda bowl z awokado


https://cdn.steemitimages.com/DQmYovxcTxyJ62sKYkovhZ8d59ijH3CWtSYBHgY2nfpiGVV/budda_bowl2.jpg


 🥑 Awokado & hummus 


6. Hummus z awokado


https://cdn.steemitimages.com/DQmegWZynJJKqRxNyDbx5kUvnis66RJWkDfxprSrVkzTRj9/hummus_broku%C5%82.jpg


7. Gryczane naleśniki z hummusem i awokado


https://cdn.steemitimages.com/DQmd6KpXjx7cHjwpMhBRGazsUiwhcWQwAMHNDwBGWM2zTCn/miniaturka.jpg


🥑 Awokado na obiad


8. Zupa brokułowa z awokado


https://cdn.steemitimages.com/DQmXp45z4gWbMHKBQDJoQZbJF8ckKG3w9avXnF1z1AM5dF4/broku%C5%82owa.jpg


9. Lasagne z bakłażana i guacamole


https://cdn.steemitimages.com/DQmdfD7ZHpFhivca9PkRjkw2omMSxT3rWxv47fonknWu94E/lasagne.jpg


🥑 Awokado na słodko


10. Smoothie bowl z awokado: 1, 2, 3


https://cdn.steemitimages.com/DQmbQsBSTjYL4PSBCT7kdaWoksC98bmecsLegsMfyHieyk4/smoothie_bowl.jpg


11. Czekoladowy krem z awokado


https://cdn.steemitimages.com/DQmSwYhpFv4ePRyVFVRfQyFCgcZFwgBZyDEDnya6d57Scs3/krem_awokado2.jpg


12. Tarta na surowo z kremem z awokado


https://cdn.steemitimages.com/DQmUGcPxsQQ9WDTRuv7MLyBNEuHvARCuzdZbUrZRjrjkYjb/raw_mazurek1.jpg


Na zdrowie!


Moni


KOMENTARZE

  • jozef230

    Jadłbym częściej awokado ale niestety dla mnie to produkt luksusowy. Jeśli już kupie to lubie mix awokado, banan, żółtko jaja, białko. Taki shake :-) lub dodaje do jogurtu naturalnego i służy jako dip kremowy.

  • annaburska

    Uwielbiam avocado, ale wole je zdecydowanie w wersji na słodko. Taki krem czekoladowy z avocado mmm pycha :)). A wiesz może czy avocado przekrojone dojrzeje mi jeszcze? Pośpieszyłam się i nie wiem czy po otwarciu jest szansa ze jeszcze będę mogła poczekać i użyć pózniej czy już się zepsuje ?

  • mespanta

    Ja awokado dodaje do salatki z tego co mam pod ręką... zazwyczaj rukola, pomidor, mozarella i jakieś prażone ziarno słonecznika lub sezamu, oliwa, sól, pieprz i chyba tyle ;)

  • jacekw

    Ja awokado wyjadam po prostu łyżeczką, więc myślę, że znalazłbym nić porozumienia ze wspomnianą tutaj panią ;)

  • kocinka

    Bardzo lubię awokado, ale zawsze mam do niego pecha. Jednego dnia jest jeszcze twarde, a już następnego ma w środku ciemne plamy i idzie do kosza :/ I najbardziej lubię guacamole, z różnymi dodatkami.

  • tomii

    A ja uwielbiam awokado, mało tego Wam coś powiem, korzystajcie teraz. Wróciłem do Polski na parę dni i co widzę w Biedronce? Awokado tańsze jak na Teneryfie. W przeliczeniu na euro w Polsce koszt za zakup 1kg to około 3 euro, a aktualnie na Teneryfie 6-8euro. Dodam, że na wyspie rośnie dość sporo drzew awokado. Więc jeszcze raz polecam, puki są dobre ceny korzystać. Zdaję sobie sprawę, że około 12 zł za kg to też nie mało ale warto. Tym bardziej, że @zdrowie przedstawiła nam tutaj super przepisy. ;-)

  • suchy

    My możemy jeść awokado w każdej postaci. W Ameryce Południowej jest to tanie i czasem z drzewa można sobie zerwać w sezonie za darmo :) awokado najczęściej jemy zamiast masła i jako sos. A jak najdzie ochota to po prostu jak ta pani, ktora opisalaś. PS. Monika ma nawet krem do stóp z awokado :)

  • kuchniawedwoje

    Dziękuję za to podsumowanie, bo kupujemy czasem większą ilość w dobrej cenie, a później szukam czegoś na co mam ochotę - więc artykuł przyda się na pewno. Zapiszę więc stronę do ulubionych i wykorzystam przy najbliższej okazji :)

  • grzyb77

    Taka ciekawostka - kilka dni temu słyszałem jakąś wypowiedź w radiowej audycji (chyba Antyradio) , że poszukiwana jest osoba do pracy jako konsument awokado :) Badanie ma trwać 6 miesięcy, obiekt badania ma chyba codziennie konsumować jakąś określoną przez naukowców ilość awokado. Dostaje za tą pracę gratyfikację pieniężną (nie pamiętam ile, chyba 2000zł miesięcznie, albo 1000 ;) ) i oczywiście ma dostarczane to awokado do konsumpcji :) Naukowcy chcą sprawdzić/potwierdzić w ten sposób dobroczynne właściwości regularnego spożywania tego owocu...

  • anka

    W życiu nie jadłam awokado ani niczego z dodatkie awokado. Aczkolwiek mam koleżankę, ktora wchłania awokado podobnie jak opisywana pani przy straganie :P
    Sama nie zaryzykuję kupienia awokado, bo jak mi nie posmakuje to będę musiała wywalić. Ale znajoma obiecała mnie zaprosić na coś z awokado, jakieś ....coś, nawet nazwy nie pamiętam, wie jak to podać, z czym, może posmakuje i zacznę jeść.

  • sweetsandbeyond

    Oczywiście, że jadamy te wspaniałe owoce! Wczoraj pochłonęłam jedno z olejem lnianym i sola. Lubię też z oliwa z oliwek, sola i sokiem z cytryny! Wyjadam prosto ze skórki:)

    Poza tym konsumyjemy awokado pod innymi postaciami również. W ogóle wszystko z awokado zajadam! Uwielbiam smak i konsystencję!