BLOGCZEJNalpha

Przecier z marchwi i dyni .

Marchewka i dynia to połączenie, to dopiero coś.

Nie każdemu może posmakować, jednak polecam spróbować. Marchewka z dynią — niepowtarzalny smak. Jednak wiadomo, każdy ma własny gust. Może akurat, trafiłem w Twój?

Jak zrobić?
Przygotowujemy 1,5 litrowy garnek, trochę dyni i kilka marchewek.

Dynie można zastąpić batatami.

Potrzebujemy jeszcze przyprawy takie jak:
1 łyżeczka kurkumy
Pół łyżeczki cynamonu
3 goździki
1 łyżeczka soli
Szczypta pieprzu (zwykły lub cayenne).

  1. Dno garnka, nawilżamy lekko wodą, by nie było suche.

  2. Kroimy drobno marchewkę, tyle, aby zapełnić garnek do połowy.

  3. Następnie kroimy tyle dyni, by wypełnić garnek do końca.

  4. Dodajemy przyprawy.

  5. Gotujemy pod przykryciem, do czasu aż warzywa zmiękną.

5. Blendujemy

  1. Gotujemy jeszcze chwilkę pod przykryciem, aby wydobyć lepszy aromat przypraw. Lepiej się rozejdą po całości, w płynnej masie.

  2. Nasz przecier możemy podać z chlebem lub goframi. Przepis na gofry poniżej.

https://zdrowienaniebiesko.pl/jak-robic-gofry-na-czym-polega-ten-proces/

water-1330252_1920 (1).jpg

Gotowe.
Przekładamy do słoiczka i mamy dobry, pożywny przecier.

KOMENTARZE

  • grecki-bazar-ewy

    Rewelacja, pewnie z czasem znajdziemy więcej zastosowań tego przecieru. Akurat wszystkie potrzebne składniki mam w domu ;)

    Twój wpis został podbity głosem noisy - kurator @grecki-bazar-ewy i głosem mmmmkkkk311 - kurator @pl-kuchnia.

  • grecki-bazar-ewy

    https://steemit.com/polish/@kurator-polski/tygodnik-kuratorski-39
    :)